top of page
inope-kuvio-vaaka-4.png

Kun yritysidea on löytynyt - mitä sitten?

Kun yritysidea on kirkkaana mielessä, herää usein seuraavaksi kysymys: Miten rahoitan toiminnan aloittamisen? Rahoitustarpeen suuruus ja siten myös paras keino riippuu siitä, millaista toimintaa ollaan käynnistämässä.


Aloituskustannukset riippuvat yritysideastasi


Jos olet myymässä asiantuntijaosaamistasi, voit päästä alkuun hyvin pienillä investoinneilla. Tarvitset ehkä puhelinliittymän, mahdollisesti jotain ohjelmistoja ja hieman markkinointia. Jos muut omaa tekemistä, saatat tarvita lisäksi pienen toimitilan ja hieman tarvikkeita ja kalusteita.


Verkkokauppaa perustettaessa aloituskustannukset riippuvat paljolti siitä, ollaanko hankkimassa myytävät tuotteet omaan varastoon, kuinka paljon varastointitilaa tuotteille tarvitaan ja onko itsellä osaamista verkkokaupan rakentamiseen ja markkinointiin. Kivijalkamyymälässä tulee kustannuksia toimitilasta ja kassajärjestelmästä.


Mikäli olet perustamassa yritystä, joka kehittää uutta tuotetta tai valmistaa tuotteita, on tarpeet taas aivan erilaiset. Tarvitaan raaka-aineita, tuotantotilaa ja ehkä työntekijöitä.


Oli idea mikä tahansa, tarvitaan toiminnan käynnistämiseen rahaa. Lisäksi tulee varautua siihen, että tulojen syntyminen voi ottaa aikaa useita kuukausia, joskus jopa vuosia.

Yrittäjän oma sijoitus ei aina riitä toiminnan aloittamiseen

Tee laskelmia ja mieti rahoituksen tarve tarkasti


Tilastojen mukaan uusista yrityksistä jopa yli puolet lopettaa toimintansa ensimmäisen kolmen vuoden aikana. Yksi merkittävä syy on rahan puute, jonka takia liiketoiminta ei koskaan nouse kunnolla siivilleen.


Rahoitustarpeen kartoittamiseksi tarvitaan suunnitelmia ja laskemia. Laita paperille lista asioista, jotka ovat välttämättömiä toiminnan käynnistämiseksi ja liikevaihdon aikaansaamiseksi. Tee arvio siitä, millä aikataululla saisit liikevaihtoa aikaiseksi ja minkä verran. Nykyään suurin osa ulkopuolisista rahoittajista haluaa nähdä vähintään 3 vuoden laskelmat ennen kuin rahoituksesta neuvotteleminen on mahdollista.


Hyödyt laskelmista myös itse, koska vältyt väärän suuruisen rahoituksen hakemiselta. Liian iso laina vaikeuttaa lyhennyserien maksamista ja liian pieni laina loppuu kesken ja olet jälleen uuden rahoituksen tarpeessa. Tietenkään kaikkea ei voi ennakoida ja hyvistä laskelmista huolimatta rahoituksen mitoitus menee joskus pieleen.


Mitä vaihtoehtoja rahan saamiseksi on olemassa?


Yrittäjän omasta taskusta löytyvä raha on tietenkin aina paras vaihtoehto, koska siitä ei synny yritykselle kuluja. Aina oma sijoitus ei kuitenkaan riitä, vaan rinnalle tarvitaan vierasta pääomaa. Yrittäjän oman sijoituksen suuruus saattaa kuitenkin vaikuttaa siihen, millaista ulkopuolista rahoitusta yritykselle on saatavilla.


Ulkopuolisen rahoituksen hankkimiseen on useampia eri vaihtoehtoja:

  • Pankkilaina

  • Leasing- ja osamaksurahoitus

  • Finnvera-rahoitus

  • Business Finland-rahoitus

  • Laskurahoitus ja factoring

  • ELY-keskus

  • Leader-rahoitus

  • Joukkorahoitus

  • Pääomasijoittaja

No entäs sitten starttiraha?


Starttiraha ei ole yrityksen käyttöön myönnettävää rahoitusta, vaan se on tarkoitettu yrittäjän itsensä käyttöön. Toki starttirahaa hakemalla voidaan vähentää yrityksen alkutaipaleen painetta siitä, että toimeentulo pitäisi saada 100-prosenttisesti yrityksestä.


Starttirahaa on mahdollista saada yritystoiminnan ensimmäisille 6-12 kuukaudelle. Se on suuruudeltaan peruspäivärahan verran ja on saajalleen veronalaista tuloa. Starttiraha pitää pääsääntöisesti hakea ennen yrityksen perustamista, mutta se voidaan myöntää myös aiemman sivutoimisen yrittäjyyden laajentamiseen päätoimiseksi. Tällöinkin starttiraha pitää kuitenkin hakea ennen siirtymistä päätoimiseksi yrittäjäksi.


Itsestään selvää starttirahan saaminen ei kuitenkaan ole. Kyseessä on harkinnanvarainen tuki, jonka myöntämiseen vaikuttaa muun muassa se, että yrittäjäksi aikovalla pitää olla riittävät valmiudet toimia yrittäjänä, liiketoimintasuunnitelma ja laskelmat on tehty ja yrityksellä on edellytykset kannattavaan liiketoimintaan. Esimerkiksi alueen kilpailutilanne voi vaikuttaa starttirahan myöntämiseen.


Valmennuksessamme saat kattavasti lisätietoa yrityksen rahoituksesta sekä saat ohjeita ja henkilökohtaista apua liiketoimintasuunnitelmaan ja rahoitushakemukseen tarvittavien laskemien tekemiseen.




0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page